Walentynki już przeminęły, ale na zakończenie wrzucę jeszcze mały mix :) Dlaczego mix? Ponieważ to ciasto powstało ze wszystkiego ;) tzn. ze wszelkich pozostałości z "innych" wypieków itp. Skład podaję tylko orientacyjnie, ale... kurczę, muszę kiedyś dokładnie stworzyć i spisać elementy składowe tego deseru, ponieważ jest (był... już zjedzony ;) ) świetne w smaku!
Na zdjęciu jego pierwowzór - kostka :) Ale z tym więcej zabawy, więc resztę wypieku polałam w całości czekoladą i ozdobiłam gruszkami (obiecuję później dodatkowe zdjęcie)
Jak mówiłam, skład to duży mix, trudno mi go pozbierać w logiczną całość :) Ale trzeba opatentować. W każdym razie:
Wszystko mielimy na jednolitą masę (kostka twarogu z 2
gruszkami, niecała szklanka kaszy jaglanej ugotowanej, pół szklanki zmielonych migdałów, słodkości wg uznania. Tak samo chilii i kawa wg
smaku. Pamiętać należy, że ciasto będzie bardziej pikantne po
upieczeniu. Proszek do pieczenia, jajko). Mąki dodajemy tyle aby struktura ciasta była zwarta. Nakładamy do foremki i pieczemy ok 40 minut (będzie wilgotne)
Gdy ciasto ostygnie kroimy na pół i smarujemy masą czekoladową, układamy plasterki gruszek, następnie
truskawki lub wiśnie (ja we wspomnianej II wersji posmarowałam dżemem wiśniowym 60% owoców - Tesco), składamy. Wstawiamy do lodówki aby struktura
stała się bardziej stała. Kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy je
polewą czekoladową / polewamy w całości rozpuszczoną czekoladą, na górę układami plasterki wiśni (dodałam także rodzynki).
Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam. I tak brzmi to dla mnie chaotycznie, ale jest pyszne :D
Podoba mi się :) Przepis zapisałam ;D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto takie mixy są najlepsze :)
Cieszę się, że się podoba :) Mam nadzieję, że wyjdzie! Jak mówiłam bardzo intuicyjnie spisałam co wchodziło w skład... więc proszę także improwizować i zdać się na instynkt kobiecy, jeśli coś nie będzie pasować :) Czekam na opisanie rezultatów :) Ciasto trzymałam w lodówce i z każdym kolejnym dniem było lepsze...
OdpowiedzUsuń