wtorek, 25 marca 2014

MIĘSNO-POMIDOROWY SOS Z KUKURYDZĄ + RYŻ

Czasem jeden dodatek potrafi wpasować sos do zupełnie innych węglowodanów ;) Mowa tutaj o mięsnym sosie, który zwykłam robić do spaghetti... Ale, cóż od jakiegoś czasu chodził za mną smak (i dalej tak jest!) ryżu - i to nie brązowego, a długoziarnistego "białego". Sam, bez dodatków potrafił mnie zachwycić swoim smakiem niczym pralinka najdelikatnieszej czekolady... Niebywałe, co ;)?

Zapraszam na profil FB!!
A teraz:

Nie pozostało mi zatem nic innego, jak dodać do sosu kukurydzę i przyprawić ciut ostrzej... W ten sposób - nieco z meksykańskim akcentem - czerwono-żółte barwy samku spasowały do bieli.


MIĘSNO-POMIDOROWY SOS Z KUKURYDZĄ: mięsko mielone, pomidory, pasta pomidorowa (kartonik), cebula, czosnek, kukurydza, oliwa, sos sojowy, nieco mleka do podlania mięska, przyprawy (papryka czerwona, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek).

 Mięsko na patelnie, gdy złapie kolor dodajemy cebuli i czosnku. Po chwili podlewamy nieco mlekiem, aby później wrzucić pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem aby nasze "pomodore" się rozpadły, wtedy zalewamy pastą i posypujemy kukurydzą. Mieszamy, przyprawiamy i pozwalamy pobulgotać całości :) Można później zdjąć pokrywkę aby namiar wody odparował.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz