czwartek, 8 maja 2014

SOCZEWICA W POMIDORACH I CUKINIĄ W DWÓCH ODSŁONACH.

DANIE I) SOCZEWICA W POMIDORACH Z CUKINIĄ: cebula, cukinia, groszek zielony, kukurydza, fasolka czerwona, czosnek, soczewica, puszka pomidorów, ketchub/koncentrat (gdy jest mało pomidorowy smak). Pieprz, sos sojowy, zioła i papryka w proszku.

Standardowe danie jednogarnkowe :) posmarzamy czosnek, cebulę, cukinię i inne warzywa razem na niewielkiej ilości oliwy, dolewamy wody i dusimy przez parę minut. Dodajemy pomidory i gdy wszystko zacznie lekko bulgotać wsypujemy opłukaną czerwoną soczewicę. Wszystk razem trzymamy na ogniu tak aby przeszło smakiem a soczewica była miękka ale nie rozgotowana, mieszamy aby się nie przypaliło. Podane z bagietką.
 
DANIE II) SOCZEWICA Z DODATKAMI: powyższe danie wzbogacone o podduszone pieczarki oraz kaszę jaglaną. 
Wykorzystana pozostałość po obiedzie i pieczarki, które należało już zużyć :) Do całości dodajemy pieczarki uprzednio podduszone w sosie sojowym, pieprzu i wodzie, oraz kaszę jaglaną. Kasza zebrała do siebie cały sos, dzięki temu obiad konkretniejszy i nie wymagający innych węglowodanowych dodatków :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz