Danie kolorystycznie może zbyt jednolite, ale łosoś, kasza jaglana i kalafior to trzy rzeczy, które uwiebiam :)
|
ŁOSOŚ NA PARZE Z SELEREM: łosoś, pokrojony na wiórki seler naciowy lub por, kalafior, białe wino, kasza jaglana (z ziołami i kurkumą), sos koperkowo-musztardowy (jogurt naturalny, zaprawa do ryżu lub troszkę miodu i octu łagodnego, koperek, musztarda miodowa, ketchup, pieprz ziołowy) |
Przepis prościótki a danie robi się samo, jedynie mieszamy przy sosie ;) Na parę wrzucamy łososia (wcześniej pieprz i zioła, lub jak ktoś woli pieprz i sól), posypujemy go selelerem naciowym, dodajemy kalafior, podlewamy białym winem i parujemy do miękkości. W garnku obok w proporcji 1:2 gotujemy kaszę jaglaną z odrobiną sosu sojowego, kurkumy i ulubionych ziół (kaszę wcześniej płukam, można zalać ją wrzątkiem i odlać wodę a dopiero później gotować lub robić z dodatkiem mleka. To wszystko niweluje ewentualną goryczkę).
Gotowanie: zalewamy kaszę gorącą wodą i gotujemy na małym ognie 10 min, następnie gasimy ogień i zostawiamy pod przykrywką na kolejne 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz