......
Pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł na lekkie danie, w kształcie małych "łódeczek" które można jeść w całości, trochę jak sushi.
Składników niewiele i całość podobnie jak wg filozofii japońskiego sushi pełna prostota.
"POLSKIE SUSHI" Z KASZĄ I SAŁATKĄ: duża cukinia, mały kawałek kurczaka, ser żółty, natka z pietruszki, pół krążka cebuli, koperek, kapusta biała, papryka, marchewka, kasza pęczak |
Cukinię kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm, cebulę na krążki, które jeszcze kroimy na połowę. Świeżego kurczaka kroimy na bardzo cienkie plasterki nieco mniejsze niż wielkość plasterków cukinii, dodatkowo je rozklepujemy, aby były jeszcze cieńsze. Na łódeczki kładziemy krążki cebuli, potem kurczaka, na końcu cienki kawałek sera żółtego, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i odrobiną majeranku. Wszystko dajemy na parę, w międzyczasie gotując kaszę pęczak. Po ok. 20 minutach danie jest gotowe, a my możemy je udekorować natką pietruszki i koperkiem.
Z papryki, kapusty i marchewki możemy zrobić surówkę, którą doprawiamy do smaku, ale równie dobrze możemy kupić podobną w sklepie ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz